0 Shares

Fredag er farligste dag på vejene

Der sker flere ulykker i trafikken om fredagen

Der er størst risiko for at havne i en trafikulykke på arbejdsugens sidste dag, viser tal.
Hvis du tager bilen hjem fra arbejde i dag, så hold godt øje med vejen og dine medtrafikanter.

Risikoen for, at der sker en ulykke på vejen, er nemlig større om fredagen sammenlignet med ugens andre dage. Det viser tal fra 2008, som Vejdirektoratet har udtrukket for Nyhedsbureauet Newspaq.

Mens der i gennemsnit skete 2.773 ulykker på andre ugedage i hele 2008, så var tallet helt oppe på 3.301 ulykker på fredagene – dvs. 528 mere end andre ugedage.

Årsagen til det høje antal fredagsulykker skal findes i vores ændrede kørsel på ugens sidste arbejdsdag, mener Jytte Ørum Nørup, sekretariatsleder i Vejcenter Østjyllands Færdselssikkerhedsudvalg under Vejdirektoratet.

“Fredagstrafikken har ikke samme faste rytme som de andre hverdage. Nogle går tidligt på weekend, nogle vil hurtigt hjem og nogle tror, der ikke er så mange på vejene, fordi de andre er gået på weekend,” siger Jytte Ørum Nørup til Newspaq.

Dertil er der også andre trafikanter på vejene end en almindelig mandag eller tirsdag.

“Fredag er også en dag, hvor mange tager på weekend, og mange af de bilister kører ikke til daglig,” siger Jytte Ørum Nørup.

I Rådet for Sikker Trafik er man dog også overbevist om, at nogle af ulykkerne skyldes Breezere og fadbamser i blodet.

“Et andet bud er jo de unges kørsel, som blandes med alkohol, fest og farver og byen. Det fylder også en del i statistikkerne. Der sker typisk flere ulykker fredag-lørdag,” siger rådets direktør, Anders Rosbo, til Newspaq.

Der er dog en weekenddag, hvor trafikkulturen skiller sig ud sammenlignet med hverdagene, forklarer Jytte Ørum Nørup, der peger på, at søndagene bød på det laveste antal ulykker i 2008, nemlig 2.345.

“Der er en grund til, at man taler om søndagsbilister. Det er dem, der ikke har så travlt som normalt. Søndagens gøremål kræver ikke, at man der er på klokkeslæt. Det er for eksempel i orden, at man kommer et kvarter senere til kaffe. Samtidig er man mere tilbøjelig til at holde sig i ro om søndagen, så der er ikke lige så mange på vejene,” siger hun.

Soloulykker og ulykker med for tæt kørsel, som resulterer i, at bilisterne kører op bag i hinanden, tegner sig for 19,6 procent – eller knapt hver femte – af hverdagsulykkerne i 2008. Dertil tegner ulykker i vejkryds sig for 37 procent af ulykkerne forrige år, oplyser Vejdirektoratet.

Skrevet af Maria Bendix

Leave a comment:

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Leave a comment:

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.