0 Shares

Tohjulede sms’er flittigt i trafikken

Det er ikke kun ulovligt, men også farligt. Alligevel taler flere end tidligere i mobiltelefon og sender sms'er, mens de sidder i sadlen. Der er biler at holde øje med, fodgængere, røde lys og andre på cykler og knallert.

Alligevel taler halvdelen af cykel- og knallertfolket i mobiltelefon eller skriver sms'er, mens de drøner derudaf.
Det viser en meningsmåling, som Wilke har lavet for Nyhedsbureauet Newspaq. Og det er ikke bare ulovligt. Det kan faktisk ende med at koste dig langt mere end de 500 kroner i bøde.

"Nu kører jeg selv på cykel. Og jeg synes jo, der er rigeligt at holde øje med. Det er et højt tal, som kan generere nogle ganske grimme ulykker, fordi man glemmer at bremse, når man kører dér og bruger mobiltelefon," siger politiinspektør Allan Nyring, som leder Rigspolitiets Færdselsafdeling, til Nyhedsbureauet Newspaq.

I en lignende undersøgelse fra sidste år var det to ud af fem på cykel og knallert, der ikke lod mobilen ligge i lommen. Nu er det hver anden, nemlig 49 procent.
"Alle bruger mobilen mere alle andre steder. Så det overrasker mig ikke, at man også gør det mere på cykel og knallert," siger Allan Nyring fra Rigspolitiet til Newspaq.
Politiinspektøren har for eksempel set folk køre uden hænder på styret, mens de havde begge hænder på mobiltelefonen i stedet for.

"Så skal der altså ikke ret meget til, før man vælter. En lille sten, et lille hul," siger Allan Nyring.
Heller ikke Søren Troels Berg, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, er overrasket over det nye høje tal.
"Flere og flere gør det. Og det er et urimeligt højt tal. Når man er i trafikken, skal man være opmærksom på trafikken. Man skal ikke foretage sig alle mulige andre ting. Men jeg tror ikke, man er opmærksom på, hvor meget det distraherer én. Og hvor hurtigt, det kan gå galt," siger Søren Troels Berg.

Der findes ingen tal på, hvor mange ulykker, der rent faktisk skyldes mobiltelefoner på de tohjulede. For de fleste har sikkert pakket telefonen væk, eller indrømmer ikke noget, når politi eller ambulance møder op til ulykker, fortæller Søren Troels Berg.

"Ved omkring en tredjedel af alle ulykker er uopmærksomhed en medvirkende faktor. Blandt dem er der med meget stor sandsynlighed en mobiltelefon ind over," vurderer Søren Troels Berg fra Rådet for Sikker Trafik, som også frygter, at flere i fremtiden bruger mobilen på cykel eller knallert.
"Og jeg tror også, der er mange, som slet ikke er klar over, at det er ulovligt," siger han.

For ja, præcis som i bil koster det 500 kroner i bøde at drøne af sted på to hjul, mens du taler i håndholdt mobil.

Fakta:
49 procent, af de som kører på cykel og knallert, svarere, at de bruger deres mobil under kørslen.
51 procent svarede nej til, at de taler eller skriver sms'er, mens de sidder i sadlen.
I Wilkes måling for Nyhedsbureauet Newspaq har 502 repræsentativt udvalgte svaret.

Af Anders Holt

Leave a comment:

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Leave a comment:

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.